Zo voorkom én herken je vlooien bij jouw hond
Heeft jouw hond vlooien? Vlooien kunnen onwijze jeuk en irritaties veroorzaken na een vlooienbeet. Je merkt dit bijvoorbeeld als jouw hond veel aan het krabben en bijten is in de streken waar vlooien zich graag nestelen: de lies en schouderstreek. Er zijn verschillende manieren om van deze beestjes af te komen. In deze blog leggen we uit hoe u ze er herkent en belangrijker nog: bestrijdt!

Wat zijn vlooien

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om te weten wat vlooien zijn en hoe u ze kunt herkennen. Vlooien zijn piepkleine, bruinzwarte beestjes die een irriterende werking hebben voor uw hond. Als ze zich eenmaal op uw hond bevestigd hebben kunnen ze hevige jeuk en rode vlekken veroorzaken. Daarnaast kunnen ze een plaag vormen in uw huis, wat u natuurlijk al helemaal niet wilt!


Hoe loopt een hond vlooien op?

Een volwassen vlo (1) op een hond of een kat voedt zich met bloed van de gastheer. Na deze maaltijd kan de volwassen vlo enkele honderden tot duizenden eitjes leggen (2). Deze eitjes vallen buiten of binnen op de grond. Uit deze eitjes ontstaan larven (3) die wegkruipen naar donkere plekken (kieren/naden/bladeren etc.) Deze larven voeden zich met vlooienpoep (4) en vervellen enkele keren voordat deze zich verpoppen. In de pop ontwikkelt zich een volwassen vlo (5). Onder invloed van warmte en trillingen komt de pop uit en wordt de vlo geboren (1). De vlo wacht in de omgeving op een toevallige passerende hond of kat en bespringt deze.

Na een bloedmaaltijd kunnen de vlooien weer eitjes leggen (2) en is de cyclus rond.

Indien de cyclus zich een aantal keren kan herhalen, zullen zich steeds meer vlooien op uw huisdier nestelen.

Vlo uitvergroot


De vlooien check

Twijfelt u of uw hond al vlooien heeft? Zoek uitgebreid naar kleine, zwarte korreltjes in de lies- of schouderstreek van uw viervoeter. De zogenoemde korreltjes die u tegen kunt komen zijn waarschijnlijk de uitwerpselen van de vlo. Om te controleren of ze inderdaad afkomstig zijn van de vlo, kunt u een korreltje op een keukenpapier leggen. Druppel er vervolgens een beetje water op. Kleurt het rood? Dan heeft u te maken met de uitwerpselen van een vlo. Als u de vacht goed opzij duwt kunt u ook zien of de vacht vlo-vrij is. Het is een misverstand dat een vlooienbesmetting iets met hygiëne te maken zou hebben. Elke hond kan vlooien krijgen!

 

Help! Een vlooienplaag

Een unieke situatie is de zogenoemde vlooienplaag. Zoals gezegd, hebben de poppen warmte en trillingen nodig om uit te komen. Ontbreekt een van de twee dan komen de poppen vaak niet uit. Dat is de reden dat vlooienplagen vaak ontstaan na een periode van afwezigheid, zoals bijvoorbeeld als u als baasjes zijnde op vakantie bent geweest: de trillingen in huis ontbreken al enige tijd. Alle poppen die in verschillende stadia aanwezig zijn ontwikkelen naar het punt toe dat ze op "springen" staan. Dan komt het gezin thuis en veroorzaakt een hele hoop, u raadt het al: trillingen! Alle aanwezige poppen komen nu massaal uit en vormen een ware vlooienplaag.

 
Wat is de beste behandeling tegen vlooien en een vlooienplaag?
Als uw hond last heeft van vlooien, zullen er ook vlooien in huis terechtkomen. Om herhaling te voorkomen zijn er een aantal dingen die u thuis kan doen om een vlooienplaag te bestrijden en voorkomen. Hieronder geven we u 4 tips van het bestrijden van vlooien in huis.
 
Tip 1: Stofzuigen
Gebruik de stofzuiger om het hele huis zorgvuldig en uitgebreid te stofzuigen. Denk vooral aan alle plekken waar u moeilijk bij kunt komen, hier gaan vlooien namelijk heel graag zitten. Bijvoorbeeld de kussens van de bank en stoelen, de plinten en natuurlijk de hondenmand. Klop deze eerst goed uit buiten, zodat een groot deel van de vlooien er afvalt. Ook is het verstandig om de auto te stofzuigen. Als u alles gestofzuigd hebt, maak dan de stofzuiger goed schoon.
 
Tip 2: Niet dweilen
Het is verstandig om, tijdens de plaag, even niet te dweilen. Vlooien zijn namelijk dol op een vochtige omgeving. Vocht blijft gemakkelijker achter tussen de plinten of in kieren, en dat zijn ook de favoriete verblijfplaatsen van vlooien. Mocht u tóch willen dweilen, dan kunt wat azijn toevoegen aan het water, daar kunnen de vlooien namelijk niet tegen.
 
Tip 3: Heet wassen
Dekens, manden, kussens of andere voorwerpen waar uw hond graag op gaat liggen, moeten zo heet mogelijk gewassen te worden. Het liefst op 90 graden, anders op 50 op 60 graden, hierdoor zullen de eitjes en larven het niet overleven. Om zeker te zijn dat nergens vlooitjes, eitjes of larven achterblijven, is het verstandig om ook de kussens van bijvoorbeeld de bank, maar ook uw kleren zo snel mogelijk te wassen.

Mocht het niet mogelijk zijn om sommige spullen uit te wassen, zou u ze voor een week vacuüm kunnen verpakken zodat er geen lucht bij komt. De beestjes zullen het niet overleven door een gebrek aan zuurstof.
 
Nadat u het hele huis goed schoon gemaakt heeft is het aan te raden om een omgevingsspray te gebruiken die werkzaam is tegen de vlo, eitjes én larven. Deze spray zorgt ervoor dat er zich in de omgeving geen larven nestelen.
 
Bestrijdingsmiddelen voor bij je hond
Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor je hond moet veilig zijn, gemakkelijk toe te dienen zijn en onschadelijk zijn voor het baasje bij aanraking. Koop daarom je vlooienbestrijding altijd bij uw dierenspeciaalzaak of dierenarts. Voorbeelden van bestrijdingsmiddelen tegen vlooien zie je hieronder.
 
Deze vlooienshampoo heeft een natuurlijke werking tegen vlooien en teken en is rijk aan plantaardige extracten. Het vormt een fysieke barrière tegen vlooien en teken. De shampoo is hydraterend en houdt de vacht van je dier fris. Door de natuurlijke samenstelling is de shampoo niet irriterend voor hond of mens.
 
Aromatherapie druppels zijn een natuurlijk alternatief voor vlooien- en tekendruppels. Deze druppels zijn onder andere gemaakt van essentiële oliën. De essentiële oliën zijn niet geliefd bij de vlooien en blijven daardoor op afstand! Een volledig natuurlijk product sus dat bijdraagt aan de huid van je hond en helpt tegen teken en vlooien. Deze druppels zijn hypoallergeen en veilig voor mensen en dieren. Je maatje kan direct na het aanbrengen veilig geaaid worden, wel zo fijn :)
 
De schapenvetbonbons met knoflook van Biofood zijn niet alleen een heerlijke toevoeging aan de maaltijd voor de hond, maar ondersteunen ook de vacht, huid, weerstand en vertering. De bonbons zijn geschikt voor honden van alle rassen en leeftijden, en ook voor honden die een dieet op basis van lamsvlees krijgen voor bijvoorbeeld een voedselallergie. Door het schapenvet wordt het slijmvlies in de maag en darmen beschermd, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen en de vertering wordt bevorderd. Ook zorgt schapenvet voor het ondersteunen van het gezichtsvermogen, de luchtwegen, de opbouw van beenderen en een gezonde huid. De knoflook in de bonbons werkt tegen bacteriën, virussen en parasieten zoals teken, luizen, mijten of vlooien. Tevens wordt het immuunsysteem door de knoflook gestimuleerd en werkt het cholesterol- en bloeddrukverlagend.
HondJeukLenteVlooien