een blaffende hond

Bij het 's avonds uitlaten van de hond is het, ondanks de avondklok, bijna onvermijdelijk om geen andere honden tegen te komen. De ene hond loopt bij het zien van een andere hond ongestoord verder met zijn dagelijkse rondje, de ander begint wild te blaffen alsof zijn leven ervan afhangt.

Maar wat bedoelen honden precies met dit geblaf? Is dit een begroeting, mogen ze elkaar niet of blijken honden onderling in een taal te roddelen die wij mensen niet begrijpen?

In ons vorige blog beschreven we hoe u de lichaamstaal van uw hond kunt herkennen. In dit artikel kijken we naar het gedrag van honden onderling, specifiek naar het geblaf. 

 

Blaffen

Honden gebruiken hun blaf om te laten zien hoe zij zich voelen en om met andere honden te communiceren. De reden achter het blaffen is afhankelijk van de situatie. Overmatig blaffen kan echter meer dan vervelend zijn: het kan een gedragsprobleem zijn.

Onderdeel van verantwoordelijk hondenbezit is het inzien van het geblaf van uw hond, zodat u uw hond beter begrijpt en beter kunt inspelen op bepaalde situaties.

Naast lichaamstaal en geur is blaffen voor honden een natuurlijke manier om te communiceren. Blaffen kan emotioneel zijn, bijvoorbeeld om te laten zien dat ze bang, opgewonden of eenzaam zijn. Het kan ook situationeel zijn, om bescherming te bieden of om u te waarschuwen voor gevaar.

Bepaalde rassen blaffen meer dan andere. Sommige honden werden gefokt om beter te kunnen blaffen, bijvoorbeeld om jagers te helpen tijdens de jacht of voor het beschermen van eigendommen. Yorkshire Terriers, Beagles, en Chihuahuas staan allemaal bekend om hun luidruchtigheid.

Elke vorm van blaffen dient als doel. Wanneer u uw hond herhaaldelijk beloont voor zijn geblaf - zoals voor voedsel, spelen, traktaties, of uitlaten - zullen honden leren om het blaffen in hun voordeel te gebruiken. Er zijn allerlei redenen waarom honden blaffen naar andere honden.

Speelsheid

Sommige honden willen gewoon met iedereen vriendjes zijn. Veel honden blaffen als ze met honden of mensen spelen om te laten zien hoe opgewonden ze zijn. Deze speelse grommen zijn tekenen van geluk. Dit geblaf gaat soms gepaard met een "speelse buiging", waarbij honden hun voorpoten buigen en met hun staart kwispelen.

Opwinding

Sommige honden blaffen opgewonden wanneer het tijd is om te gaan wandelen of een ritje met de auto te maken. 

twee honden

Territoriaal

Het is normaal voor honden om te blaffen als er iemand aan de deur staat, als er mensen langslopen, of als ze andere dieren op hun territorium zien. Een hond beschouwt zijn huis als zijn territorium, maar elke plaats die hij associeert met zichzelf of met u kan ook zijn territorium zijn: zelfs uw tuin, huizenblok, auto, en wandelroutes.

Honden zullen ook blaffen naar andere honden die voor de deur staan om hen te vertellen dat dit hun territorium is. Het is hun manier om te zeggen: "Ik woon hier en ik bescherm mijn huis."

''pas op voor de hond'' bord

Aandacht vragen

Sommige honden blaffen naar mensen of andere honden om aandacht of beloningen te krijgen, zoals speelgoed, traktaties en knuffels.

hond kijkt omhoog

Angst of woede

Voor kleine honden is een grote blaf hun grootste wapen tegen grotere roofdieren, zoals grote honden. Het kan ook een waarschuwende blaf of grom zijn. Deze blaffen zijn meestal lager van toon en duren langer. Honden kunnen met zo'n grom reageren als een andere hond te ruw heeft gespeeld of te dicht bij hun eten is gekomen

Verlatingsangst

Honden met verlatingsangst, angsten en fobieën kunnen blaffen om zichzelf te kalmeren. Sommige honden gaan overmatig blaffen als ze alleen gelaten worden of als hun baasje weg is. Dit soort geblaf heeft meestal een hoge toon. Als verlatingsangst de oorzaak van het blaffen is, is het raadzaam contact op te nemen met een specialist of trainer.

Niet-gesocialiseerd genoeg

Sommige honden begrijpen niet hoe ze moeten socialiseren met andere honden. Dit kan komen omdat ze niet veel kansen hebben gehad om met andere honden om te gaan of omdat ze niet getraind zijn. Ze kunnen nerveus worden omdat ze niet weten hoe ze met andere honden moeten omgaan.

Deze nervositeit kan leiden tot reactiviteit: trekken of sleuren aan de lijn om weg te komen van andere honden of blaffen naar hen om te zeggen, "blijf weg!"

Sociaal

Terwijl sommige honden blaffen omdat ze niet gesocialiseerd zijn, blaffen andere honden juist om te socialiseren! Sommige honden zullen een paar blaffen laten horen als ze andere honden horen blaffen in de buurt of in het park. Ze hoeven de andere honden niet eens te zien om ze sociaal te begroeten met een blaf.

Begroeting

Honden kunnen blaffen als ze een persoon of een andere hond begroeten. De honden zullen blaffen, of zelfs janken, samen met kwispelen en ander opgewonden gedrag.

hond met een bloem in bek

Vechten of vluchten

Wanneer honden achter een hek, schutting of raam zitten, in een bench of aangelijnd zijn, zijn ze terughoudend. Als ze een andere hond zien, hebben ze geen enkele manier om te reageren. Ze kunnen niet begroeten of weglopen van de hond, laat staan ruiken. Ze hebben ook geen enkele manier, behalve blaffen, om honden te vertellen dat ze weg moeten gaan. Uw hond kan gefrustreerd raken en reageren door te blaffen naar alle honden die hij ziet.

Gefrustreerde begroeting

Sommige honden vinden het heerlijk om tijd door te brengen met andere honden. Deze honden kunnen prima overweg met andere honden in een hondenpark. Maar dezelfde honden blaffen en vallen uit naar andere honden tijdens het wandelen.

Dit gedrag komt omdat uw hond gefrustreerd is dat ze geen gedag kunnen zeggen tegen alle andere honden die ze zien. Ze willen ''hallo'' zeggen, maar de riem belet hen om naar de andere hond toe te gaan. Gefrustreerd blaft uw hond naar de andere hond. Dit gedrag herhaalt zich omdat elke keer als ze een andere hond zien, ze weer overstuur raken. Dit probleem kan zich ook voordoen omdat ze vroeger wel andere honden mochten begroeten, maar dat nu niet meer mogen.

Verveling

Een verveelde hond blaft omdat hij eenzaam is, aandacht wil en energie heeft opgekropt. Deze verveelde honden hebben gewoon wat aandacht nodig, vaak in de vorm van een wandeling, een knuffel of speeltijd. Het kan zelfs een manier zijn om u te vertellen dat het tijd is voor een andere viervoetige vriend in hun leven!

Boxer

Agressie

In de meeste gevallen zijn honden die blaffen niet agressief. Blaffen is in feite een dreigement om anderen weg te houden, maar het is niet gewelddadig.

Hoe overmatig blaffen voorkomen

De meeste honden blaffen, maar er zijn manieren om deze gewoonte in te dammen. De beste manier om blaffen te voorkomen is om de omgeving van uw hond te controleren en mogelijke oorzaken die het gedrag uitlokken weg te nemen. Dit kan betekenen dat u de wandelroutes moet variëren, zodat uw hond niet verveeld raakt door dezelfde routine, en dat u bepaalde plaatsen moet vermijden.uns

Het is mogelijk honden te trainen om minder te blaffen. Het is een goed idee om met een trainer te werken om uw hond de commando's "spreek" of "stil" te leren. Het "volgen"-commando kan uw hond ook helpen rustig te blijven in het openbaar en het blaffen te verminderen.

U moet ten alle tijde kalm blijven met uw hond in het openbaar - als u gespannen raakt, zal uw hond dat oppikken. Kalm blijven met uw hond zal hem helpen kalm te blijven.

Er zijn dus tal van mogelijkheden voor uw hond om te blaffen. Neem de tijd, observeer en leer uw hond écht kennen.