Waar je op moet letten bij stijgende temperaturen

De temperatuur is ein-de-lijk aan het stijgen in ons kikkerlandje! We hebben er lang genoeg op gewacht. De temperatuur zal geleidelijk stijgen en de komende maanden zal onze geliefde zon ongetwijfeld nog meer en vooral feller gaan schijnen. Dat betekent dat we weer veel naar buiten gaan met onze hond. We gaan heerlijk naar het strand of zoeken juist de rust op in de natuurgebieden. Maar let op: net zoals mensen kunnen honden problemen ervaren bij een te grote blootstelling aan de zon. In deze blog vertellen wij u de meest voorkomende problemen en hoe u deze kunt voorkomen en bestrijden.

Oververhitting bij uw hond
Honden kunnen niet zweten zoals mensen dat doen. Mede door de vacht van de hond, die isolerend werkt, ligt een oververhitting vaak op de loer. Honden hijgen om hun verkoeling te regelen en verliezen dus warmte via hun tong en in mindere mate ook via de voetzolen. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. Organen, hart en hersenen kunnen beschadigd raken en de hond kan zelfs komen te overlijden. En dat willen we als hondenliefhebbers voorkomen!

Net zoals bij mensen, zijn er kenmerken waar je een oververhitting aan kan herkennen. Bij honden zijn die nét iets anders:

  • Uw hond is hard aan het hijgen en kan zelfs gaan kwijlen of eventueel braken
  • Uw hond beweegt traag en lijkt uitgeput
  • Uw hond heeft weinig of zelfs geen honger
  • De binnenkant van de oren en de lippen van uw hond voelen duidelijk (te) warm aan
  • De lichaamstemperatuur stijgt. Een normale lichaamstemperatuur voor uw hond is tussen de 38/39 graden. Bij oververhitting gaat die over de 40 graden heen.
  • De slijmvliezen van uw hond worden rood

Liever voorkomen dan genezen
We willen natuurlijk voorkomen dat het zo ver komt. Zorg daarom op de warmere dagen voor voldoende voorzorgsmaatregelen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te zorgen voor een plek met veel schaduw. Is het buiten warmer dan binnen? Houd dan uw hond binnen.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: laat uw hond niet alleen achter in een auto, tent, caravan, bench of schuurtje met een plat dak. Deze afgesloten ruimtes veranderen al gauw in een oven! Een raam op een kiertje zetten maakt vaak niet tot nauwelijks verschil. Het is ook niet verstandig om uitgebreid te gaan fietsen of wandelen met uw hond als het warmer is dan 20°C. Laat uw hond bij warm weer aan het begin en aan het einde van de dag goed uit, dan kun je ’s middags voldoen met een klein blokje om. 

Let op: gooi nooit plotseling een emmer ijskoud water over de hond, maar gebruik koel kraan- of oppervlaktewater. Een natte handdoek neemt snel de temperatuur van de hond over en voorkomt dat de hond goed kan afkoelen. Gebruik daarom bij voorkeur koel, stromend water (bv tuinslang) of drenk de handdoek steeds opnieuw in koel water en koel uw hond daarmee af. Door uw hond dagelijks te borstelen haalt u de losse haren weg, wat goed is voor de verkoeling. Een andere oplossing is door uw hond 'droog' te blazen met een waterblazer. Een heuze must have voor eigenaren met langharige of krullerige honden. Hiermee blaast u binnen enkele minuten de hond droog en al het vuil uit de vacht waardoor uw hond het minder warm krijgt. Mocht uw hond echt heel vies zijn van het buitenspelen twijfel dan niet en gebruik eerst een shampoo en eventueel conditioner voordat u met een waterblazer aan de slag gaat. Nooit meer een natte en vieze hond in huis! 

Verbrande pootjes door heet asfalt
Wij dragen schoenen en zijn ons er niet altijd van bewust hoe heet de ondergrond is waarop we lopen. Asfalt kan heel heet worden als de zon voor langere tijd schijnt, honden kunnen zelfs hun pootjes verbranden! Om dit te testen kunt u uw hand ongeveer 7 seconden tegen het asfalt aanhouden om te zien hoe heet het is. U zult gauw genoeg merken of het aangenaam is voor uw hond of niet.

Als uw hond witte of roze voetzooltjes heeft moet je extra opletten. Deze zijn namelijk gevoeliger en beschadigen daarom sneller!

Bij directe zon, geen wind en lage luchtvochtigheid is het asfalt nog intenser en kunt u uitgaan van de onderstaande tabel:

Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C

Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C

Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C

OververhittingZomer