Verschillende typen hondenvoer op een rij

Als hondeneigenaar zijnde word u overspoelt met verschillende soorten hondenvoer. Maar hoe weet u welke de beste is voor uw viervoeter? U wilt natuurlijk enkel voeding wat het allerbeste is en welke geen substanties bevat die er niet horen. Hondenvoeding met conserveringsmiddelen en kleur en smaakstoffen vindt u vaak in de supermarkt en is net zoals bij de voeding die wij consumeren, iets wat u het liefst niet in uw voedsel treft.

Elk soort hondenvoer heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ook is de beste optie afhankelijk van uw hond en uw eigen voorkeur. Factoren die deze keuze kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld financiële middelen, activiteit van de hond of de kieskeurigheid van uw hond. Ook kan uw hond last hebben van bepaalde intoleranties waardoor u genoodzaakt bent om over te stappen op andere voeding. Bij voedselintolerantie is uw hond namelijk overgevoelig voor bepaalde stoffen in zijn of haar voeding (bijvoorbeeld lactose, soja, kip of gluten), maar worden de klachten veroorzaakt door het ontbreken van de juiste enzymen om die stoffen te verteren. Dit is geen allergie, er doet zich namelijk geen immunologische (allergische) reactie voor. De klachten ontstaan ook later dan bij een allergie, soms zelfs pas na enkele dagen. Als u weet dat uw hond intolerantie heeft voor bijvoorbeeld gluten, kunt u deze elimineren in het dieet van uw hond. Ook zijn sommige type voer juist makkelijker te verteren of zelfs speciaal voor de oudere hond. 


Hieronder leggen we graag de verschillen uit tussen verschillende soorten hondenvoedsel en wegen we voor en nadelen tegen elkaar af.


Het gemak van de droge brok

Hoe groter de hond, hoe groter de brok. Grote hondenrassen hebben grotere kaken dan hun kleinere vriendjes. Logisch, maar zeker iets om rekening mee te houden als u kiest voor het type voer dat u uw hond geeft. Geeft u uw hond een te kleine brok, dan slikt hij ze waarschijnlijk door zonder te kauwen. Dan heeft de brok natuurlijk niet zo heel veel zin, dit kan ook nog eens buikpijn en winderigheid veroorzaken. Een te grote brok kan - zeker bij honden met een slecht gebit – eten pijnlijk maken. Het juiste formaat brok zorgt ervoor dat uw hond wel moét kauwen, zonder dat dit teveel moeite kost. Bekijk daarom voordat u nieuwe brokken koopt, of het formaat geschikt is voor uw hond, dit staat meestal op de zakken aangegeven met verschillende leeftijdscategorieën of hoeveel uw hond weegt. Zo helpt u hem met het behoud van een gezond gebit en voorkomt u latere problemen.

Een andere reden waarom baasjes voor brokken kiezen is de lange houdbaarheid van het voer. Door het lage vochtgehalte is droge voeding lang houdbaar. Zakken droogvoer kunnen meestal wekenlang bewaard worden mits ze op een droge plek staan. Ook hoeven de brokken niet gekoelt bewaard te worden, waardoor groot inslaan geen problemen met zich meebrengt. Ongewenste geurtjes in de koelkast blijft u dus bespaard. Verder blijven brokken, in tegenstelling tot natvoer, smaakvol, ook wanneer ze wat langer in een voerbakje blijven staan.  

Nat hondenvoer voor de moeilijke eter

Nat hondenvoer kan vochtig of half vochtig zijn en bestaat voor 60 tot circa 85 % uit vocht. Natvoeding is verkrijgbaar in zakken of blikken. 

Waar de voordelen van droogvoer (brokken) vooral bij het baasje liggen is het in het geval van natvoer vooral een voordelige situatie voor uw hond – en dat is misschien nog wel belangrijker. Vrijwel alle honden zouden, als ze konden kiezen, de voorkeur geven aan natvoer. Dit komt omdat natvoer een sterkere geur en smaak heeft ten opzichte van droogvoer en daarom vinden ze het lekkerder!Eén van de grootste voordelen van natvoer heeft te maken met de behoefte aan vocht die elke hond heeft: er zit namelijk, zoals de naam doet vermoeden, erg veel vocht in het voer en daarom is het veel makkelijker om uw hond voldoende vocht te geven ten opzichte van droogvoer. Zeker in het geval van honden die overdag weinig drinken is het verstandig om ze natvoer te geven.

Ervan uitgaande dat de oorzaak van overgewicht bij honden zit in de grote behoefte aan eten, is natvoer ook voor honden die neigen naar overgewicht een goede optie. De meeste honden die graag heel veel eten houden hun gewicht goed op peil met natvoer. Dit komt namelijk door de lagere hoeveelheid energie in de voeding: zo kunnen honden lekker blijven even, zonder daarmee te veel calorieën binnen te krijgen. Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak maar de helft van het aantal calorieën in als u het vergelijkt met droogvoer. Uw hond zal dus minder snel dik worden. Ook is de kans op urineweginfecties kleiner door de hoeveelheid vocht in het natvoer. 

Ook bij natvoer soort is elimineren van bepaalde grondstoffen heel goed mogelijk. Kijk altijd goed naar de ingrediëntenlijst op de verpakking.


NIEUW: Er net tussen in met zachte brokken

Relatief nieuw op de markt zijn de zachte brokken. Door de hoge verteerbaarheid is het hondenvoer uitermate geschikt voor gevoelige honden. Door het hoge vlees/vis gehalte in het voer hebben de brokken aanzienlijk meer sap en zijn ze bijzonder sappig en zacht. Het semi-vochtige hondenvoer heeft twee keer zo'n hoog vochtgehalte als conventioneel droogvoer en is daardoor veel intenser van smaak.

Het Duitse hondenvoeding merk Wildes Land is een koploper op dit nieuwe type brok. Hun speciale 'soft' lijn bevat ook nog eens geselecteerde kruiden die waardevolle mineralen en vitale stoffen leveren. Mariadistel kan de lever bijvoorbeeld ondersteunen en een ontgiftend effect hebben, rozenbottels bevatten vitamine C en zijn goed voor blaas en nieren, paardenbloem kan de spijsvertering ondersteunen en rozemarijn en hibiscus zouden een bloedsomloop stimulerend effect hebben. De zachte brokken lijn bevat licht verteerbare rijst en levert veel energie, wat dagelijks nodig is voor uitgebreide wandelingen en speeluurtjes.

De zachte brokken zijn beschikbaar in de smaken eend, rund en kip.

Natuurlijk is dit voer vrij van kleur-, smaak- en conserveringsmiddelen. Bovendien wordt het voer ontwikkeld en geproduceerd zonder dierproeven.
HondenvoedingIntolerantieNatvoerZachte brokken