Alaskan malamute hond zwart wit

Uw hond houdt van zijn dagelijkse wandelingen, en als u een sterke band met uw hond heeft, doet u dat ook (met plezier). Naar buiten gaan en bewegen is goed voor de gezondheid van uw pup. Wandelen houdt uw hond niet alleen lichamelijk fit, maar het is ook goed voor zijn geestelijke gezondheid en het onder controle houden van stress.

Echter, zoals veel honden, kan ook uw hond soms (onverwacht) opgewonden raken en proberen weg te rennen om dingen te onderzoeken tijdens wandelingen. Opgewonden honden zijn leuk om mee te spelen, maar kunnen een uitdaging zijn om onder controle te houden, vooral op drukke straten of wanneer er veel mensen in de buurt zijn. Om uw hond dichtbij en onder controle te houden, is het noodzakelijk om uw hond aan de lijn te laten. Dit roept de vraag op: wat gebruik je als middel: een halsband of een tuigje?

Het antwoord zal grotendeels afhangen van uw hond en zijn behoeften. Sommige honden trekken te fel aan de lijn tijdens het wandelen en kunnen beter aan een tuigje worden gehouden om lichamelijk letsel te voorkomen en u meer controle te geven. Meer ontspannen honden kunnen prima uit de voeten met een eenvoudige halsband. Er zijn ‘’pro’s’’ en ‘’cons’’ aan beide keuzes, dus laten we ons verdiepen in beide opties en de mogelijkheden bekijken om uit te vinden wat het beste bij uw hond past.

Halsbanden

De meeste hondeneigenaars rusten hun pups uit met een halsband zodra ze die voor het eerst mee naar huis nemen. Halsbanden zijn verkrijgbaar in vele stijlen, stoffen en kleuren, ze zijn aanpasbaar, schattig en ideaal om identificatieplaatjes aan te hangen in geval van nood. De meeste halsbanden kunnen te allen tijde worden gedragen, zodat honden er snel aan wennen en het geen probleem is om comfortabel te blijven met een halsband om.

Als uw hond zich gewoonlijk ontspannen gedraagt tijdens wandelingen of zeer goed getraind is, zal hij minder snel fel aan de lijn trekken en er onverwachts vandoor gaan. Als dit het geval is zou een halsband moeten volstaan. Als uw hond zich niet zo goed gedraagt, is een halsband misschien niet de beste keuze als hulpmiddel bij het uitlaten.

Halsbanden kunnen de nek van uw hond pijn doen als hij te vaak wil springen of trekken. De herhaaldelijke en krachtige beperking van zijn nek en luchtwegen kan na verloop van tijd tot schade leiden. Vooral voor honden met bestaande nekletsels of ademhalingsproblemen moeten halsbanden worden vermeden om verder letsel of het instorten van de luchtpijp te voorkomen.

Daarnaast zijn sommige honden uitstekende ontsnappingsartiesten die zich op de een of andere manier uit een halsband kunnen wurmen. Als uw hond een grote nek en een kleine kop heeft, zal zijn halsband waarschijnlijk niet doeltreffend zijn om hem tijdens een wandeling in bedwang te houden. 

Wij hebben meerdere halsbanden getest en wij hebben onze favoriet in ons assortiment: de Heim BioThane halsband. Deze halsband is gemaakt van biothane, een materiaal met een Amerikaans patent. Het is een sterk, duurzaam, rubberachtig materiaal met de zachtheid van leer, waardoor het bijna onverwoestbaar is!

Let op: het is belangrijk om de juiste maat te kopen voor uw hond. Komt u er zelf niet uit? Neem contact met ons op! Wij staan altijd voor u klaar om u te helpen.

Hondenharnas

Een goed alternatief voor een halsband is een tuigje, dat om de borst, schouders en rug van uw hond gewikkeld wordt. Net als halsbanden zijn er tuigjes in verschillende stijlen en stoffen, zodat u er een kunt vinden die uw hond het beste past. Sommige tuigen bedekken een groter deel van het lichaam, terwijl andere meer een riempje hebben. Ongeacht de stijl die u kiest, het belangrijkste is dat een tuigje geen druk uitoefent op de nek van uw hond.

Een tuigje is een goede keuze voor honden die de neiging hebben om hard aan de riem te trekken tijdens wandelingen. Het tuigje ontmoedigt eigenlijk het trekken omdat het druk uitoefent op de voorkant van het lichaam en de beweging beperkt. Omdat uw hond nergens kan komen als hij trekt, kunt u het tuigje gebruiken als een effectief trainingsmiddel, vooral voor jonge en opgewonden puppy's. Een fronttuigje kan ook extra controle bieden, omdat het u helpt de aandacht van uw hond gemakkelijker te verleggen.

De trainingsmethode met een harnas maakt het uitlaten van uw hond ook gemakkelijker voor uw lichaam, omdat u niet zo hard hoeft te trekken. Op deze manier minimaliseert u de stress op uw arm en schouder bij het vasthouden van de lijn, terwijl u meer controle heeft over de bewegingen van uw hond.

Een tuigje is ook een betere keuze voor honden met bestaande nekletsels of honden die gevoelig zijn voor het dichtklappen van de luchtpijp. Kleine honden, puppy's en sommige specifieke rassen lopen meer kans op verwondingen als ze aan een halsband trekken, dus zou u een tuigje moeten gebruiken om mogelijke verwondingen zo veel mogelijk te voorkomen.

Tuigjes hebben echter ook een keerzijde. Omdat een tuigje het lichaam van uw hond meer beperkingen oplegt en een groter oppervlak kan afdekken, kan uw hond het ongemakkelijk vinden om het regelmatig te dragen. Om uw hond aan het tuigje te laten wennen, moet u eerst controleren of het de juiste maat heeft. Laat uw hond het vervolgens af en toe in huis dragen om te wennen aan de manier waarop het aanvoelt. U kunt ook proberen positieve beloningssystemen te gebruiken om de overgang van halsband naar harnas te vergemakkelijken.

Onze persoonlijke favoriet is de Zterk maZter. Dit anti-trek tuig is een diervriendelijke oplossing, zonder pijn of verwurging. In tegenstelling tot veel hulpmiddelen werkt de maZter niet door pijn of verwurging, maar vanuit dis-balans. Bij trekken wordt de hond op het juiste moment en op de juiste manier gecorrigeerd. Hierdoor leert de hond op een snelle en positieve manier het trekgedrag af. Zo kunnen baas en hond weer samen genieten van het wandelen.

Het is belangrijk om de juiste maat te kopen voor uw hond. Klik op deze link en scroll naar beneden voor het zien van de juiste maatverdeling en de gebruiksaanwijzing voor het bevestigen van het tuigje.

Komt u er zelf niet uit? Neem contact met ons op! Wij staan altijd voor u klaar om u te helpen.

Wat is de juiste keuze?

Of u voor een halsband of een tuigje kiest, hangt af van de manier waarop uw hond wandelt en hoe comfortabel hij zich voelt. Als u zich zorgen maakt om de nek en de keel van uw hond omdat hij de neiging heeft aan zijn halsband te trekken en zich erin te verslikken, kunt u misschien beter overschakelen op een tuigje en kijken hoe uw hond reageert. Bij puppies kunt u misschien beginnen met een tuigje en later overschakelen op een halsband.