spelende labrador aan een touwspeeltje

Van nature hebben honden de behoefte om te kauwen. Spijtig genoeg zijn ze niet altijd even goed in het kiezen van de beste dingen om op te kauwen. Dat is waar u van pas komt.

Terwijl sommige honden zachtaardig zijn met hun geliefde knuffeldieren, kleurrijk touwspeelgoed, stuiterballen of kauwspeeltjes, zijn anderen dat niet. Want laten we eerlijk zijn: het instinct van een hond kan hem ertoe aanzetten om te veroveren - en te vernielen. Het is soms pijnlijk voor u om uw trouwe viervoeter een speeltje aan te bieden en er binnen enkele minuten achter te komen dat het aan flarden is gescheurd, waardoor er vulling en stof overblijft voor de opruimploeg (u dus). Er zijn gelukkig een paar bewonderenswaardige speelgoedfabrikanten die materialen, stiktechnieken en andere innovaties hebben ontwikkeld die zelfs de meest agressieve kauwers kunnen weerstaan.

Er zijn diverse soorten hondenspeeltjes op de markt - van botten tot pluche speeltjes tot kauwspeeltjes - waarmee uw hond optimaal kan spelen, terwijl het risico dat ze kapotgaan en in de spijsvertering van uw hond terechtkomen beperkt blijft. Ongeacht ras, geslacht of grootte, iedere hond kan een speelgoedvernietiger zijn; maar het goede nieuws is dat u speelgoed kunt vinden dat zo goed als onverwoestbaar is. 

Wat maakt een speeltje tot een goed speeltje?

Uw hond mag dan tevreden zijn met een stok die hij 's ochtends tijdens een wandeling heeft ontdekt, een oude tennisbal die hij in de garage heeft gevonden of een ongelukkige eekhoorn die niet snel genoeg kon ontsnappen, duurzaam hondenspeelgoed houdt langer stand, is beter voor de algemene gezondheid van uw hond en is zeker het extra geld waard.

Trainingsexperts zijn van mening dat onverwoestbare kauwspeeltjes essentieel zijn voor het geluk van uw hond en bovendien extra voordelen met zich meebrengen. Het is namelijk van belang om ook buiten de gezondheid van uw hond te denken. Duurzaamheid is altijd goed. Investeren in speelgoed dat misschien duurder is, maar waarvan bewezen is dat het langer meegaat, vermindert afval en voorkomt de kosten van het vaak moeten vervangen van speelgoed.

Afgezien van het vinden van een hondenspeeltje dat onverwoestbaar is, zijn er nog een paar andere eigenschappen die u moet overwegen voordat u uw pup iets glimmends en nieuws cadeau doet:

 

 • Veelzijdigheid: Voor het apporteren gebruikt u een bal, voor het touwtrekken een touw en voor het kauwen een bot. Maar wat als u een speeltje kunt vinden dat meerdere doelen dient? Een hoop interactief hondenspeelgoed dat tegenwoordig op de markt is, kan uw hond meerdere vormen van spelen bieden. Als u een speeltje vindt dat meerdere doelen dient, biedt dat uw hond langdurig vermaak, wat de verveling vermindert en uw hond op zijn best kan houden. Mensen willen vaak dingen die het geld dat ze eraan uitgeven waard zijn; hondenspeelgoed valt ook onder deze categorie. 
 • Voordelen voor de gezondheid: hondenspeeltjes bieden veel voordelen voor de gezondheid van onze trouwe viervoeters. Het is bewezen dat kauwen op speelgoed stress vermindert, angst vermindert, instinctieve behoeften van de hond vervult en de gezondheid van het gebit bevordert. Plus, het is perfect voor puppy's die tandjes krijgen. Het kauwen op het juiste soort rubber kan de opbouw van tandplak verwijderen en het tandvlees stimuleren, wat de algehele gezondheid van de mond van uw hond ten goede komt. Gebitsverzorging is ontzettend belangrijk voor uw hond en kan tandziekten, tanduitval en zelfs orgaanschade voorkomen doordat slechte bacteriën via de mond in de bloedbaan van uw hond terechtkomen.
 • Materialen: indien u het type plastic van het speelgoed van uw hond niet kunt uitspreken, is de kans groot dat het materiaal niet ideaal is voor uw hond... speeltjes die gemaakt zijn van 100% natuurlijk, voedzaam rubber of textiel zijn essentieel om te voorkomen dat uw hond per ongeluk schadelijke stoffen en chemicaliën binnenkrijgt. Er is geen speeltje dat volledig onverwoestbaar is, maar sommige komen aardig in de buurt; u wilt er echter zeker van zijn dat uw hond, mocht hij toch een paar stukjes afbreken, er zonder problemen overheen kan. Het materiaal dat goed is voor uw hond is waarschijnlijk ook beter voor het milieu, dus het is een win/win voor alle partijen!

KONG speeltjes 

In dit artikel bespreken we een van onze favoriete: KONG speeltjes. De oprichter, Joe Markham, ontwikkelde deze speeltjes nadat hij merkte dat zijn Duitse herder zijn tanden beschadigde door op stenen te kauwen; KONGs zijn vrijwel onverwoestbare rubberen speeltjes met een holle kern die gemakkelijk gevuld kan worden met heerlijke traktaties om honden veilig te laten kauwen en mentaal gestimuleerd te houden. Behalve dat Kongs verkrijgbaar zijn in verschillende maten voor verschillende hondenrassen, zijn ze er ook in vier soorten rubber om aan alle soorten kauwers tegemoet te komen:

 • Baby blauw/roze = bekend als KONG Puppy, een speciale formule gemaakt om puppies te helpen bij het doorkomen van tandjes en om het tandvlees te kalmeren.
 • Paars = bekend als KONG Senior, gemaakt van een zacht maar duurzaam rubber voor ouder wordende tanden en kaken.
 • Rood = bekend als KONG Classic, het originele rode rubber gemaakt voor de doorsnee kauwers.
 • Zwart = bekend als Kong Extreme, gemaakt van de meest duurzame en taaiste rubbersamenstelling aanbevolen voor de krachtigste kauwers.
 • Blauw = bekend als Kong BLAUW, een variatie op de Kong Extreme die meestal alleen via dierenartsen verkrijgbaar is en gemaakt is van röntgendoorlatend rubber dat zichtbaar is op röntgenfoto's.

Hondenspeeltje van KONG speelgoed

Een paar redenen waarom wij KONG speeltjes aanraden:

 • Naast het bieden van langdurig plezier, vervullen gevulde KONGs het natuurlijke verlangen van uw hond om te "werken" en moedigen positieve kauwgewoontes aan. De KONGs houden uw hond niet alleen voor langere tijd bezig en tevreden, maar kunnen ook het zelfvertrouwen van angstige honden vergroten doordat ze zich na verloop van tijd meer voldaan voelen na een succesvolle "jacht" op het pluchen speelgoed.
 • KONG hondenspeeltjes zijn effectief bij het voorkomen van verveling en het vermaken van honden die langere tijd alleen zijn (zoals tijdens het werk of het doen van een boodschap).
 • Bij honden met verlatingsangst en andere gedragsproblemen kunnen KONG speeltjes van pas komen. Door uw hond af te leiden van het "slechte gedrag", kan uw hond zich concentreren op de belonende ervaring van de gevulde KONG. Deze vorm van therapie/gedragsaanpassing kan ook nuttig zijn bij het trainen van puppies in een bench en schichtige honden. Doordat de aandacht wordt afgeleid naar het bevredigende speeltje, zal uw hond zich meer op zijn gemak voelen in de bench en minder angstig worden.
 • In tegenstelling tot veel andere speeltjes, stimuleert KONG kauwspeelgoed ook de mentale oefening voor de geest van uw hond, wat van vitaal belang is voor de algehele gezondheid en het minimaliseren van destructief gedrag als gevolg van verveling.
 • Regelmatig gebruik van KONG kauwspeeltjes kan de mondhygiëne en het welzijn van uw hond verbeteren. Tijdens het spelen met het speeltje helpt het natuurlijke rubber om de tanden schoon te houden, tandplak onder controle te houden en etensresten te verwijderen.
 • Door interactief speelgoed te gebruiken kunnen inactieve honden vaak worden verleid om actiever te worden en meer te spelen. Door zijn unieke vorm kunnen honden met zijn onvoorspelbare stuiter worden verleid tot spelletjes als vangen, achtervolgen en apporteren - vooral als het gevuld is met belonende traktaties!
 • De KONGs kunnen gebruikt worden door honden van alle leeftijden, groottes, rassen en bijtniveaus. Er zijn verschillende stijlen en maten van KONG kauwspeeltjes om comfortabel te kunnen spelen bij jonge puppy's tot oudere honden.

Tips om het beste uit uw Kong speeltje te halen

 1. Het geheim van het succes van KONGs is de holle kern die kan worden gebruikt om het te vullen met hondensnoepjes. Zonder gevuld te zijn met traktaties, is er niet veel om de interesse van uw hond vast te houden met het speelgoed. De mogelijkheid om het speelgoed te vullen met traktaties is wat het zo effectief en functioneel maakt.
 2. Het is sterk aanbevolen om meer dan één KONG speeltje per hond te hebben. Mijn eigen honden hebben ongeveer 3-4 verschillende soorten van verschillende grootte, materiaal en kleur. Op die manier houd ik er een paar bij de hand (sommige ingevroren) en heb ik er ook een beschikbaar terwijl de andere worden schoongemaakt.
 3. KONGs vereisen minimaal onderhoud en verzorging. Behalve dat ze bijna onverwoestbaar zijn voor honden, kunnen ze ook worden gewassen op het bovenste rek van uw vaatwasser!

Bent u geïnteresseerd in een bijna onverwoestbaar hondenspeeltje? Kijk dan eens naar ons assortiment aan KONG hondenspeeltjes. Komt u er niet uit? Wij helpen u graag bij uw keuze!