cockerspaniël hond

De oorzaak van de meeste oorontstekingen bij honden is gist of bacteriën die in de oren opgesloten zitten. Maar ook oormijt, oorsmeer of allergieën kunnen pijnlijke oorontstekingen bij honden veroorzaken.

In dit artikel leggen we uit hoe u de gebruikelijke symptomen van een oorontsteking kunt herkennen, maar wist u dat sommige honden aanleg hebben voor frequente oorproblemen? Honden met lange oren zoals bassethonden zijn bijvoorbeeld het "klassieke voorbeeld" van rassen die vaak last hebben van oorontstekingen. Dit komt omdat hun oren het grootste deel van de tijd bedekt blijven, dus is het een ideale broedplaats voor bacteriën: donker, warm, en vochtig.

bassethond met grote oren

Ook honden die allergisch zijn of veel zwemmen, hebben vaak oorontstekingen. Na het lezen van dit artikel zult u zien dat chronische oorontstekingen een teken is van een dieper liggend probleem en zeker iets om met uw dierenarts te bespreken.


De meest voorkomende oorontstekingen bij een hond

De meest voorkomende symptomen van oorontsteking bij de hond zijn janken, schudden met de kop en met de poten aan de oren krabben. De oren doen immers pijn en uw hond probeert de pijn te stoppen. Als u de oren inspecteert, kan het echter zijn dat ze stinken of dat er afscheiding is. Dat is normaal bij oorontsteking.

Typische symptomen zijn:

  • Janken en schudden met het hoofd
  • Pootjes krabben aan de oren
  • Stinkende geur
  • Bruine of gelige afscheiding
  • Roodheid
  • Korstjes of korstige oren
  • Meer extreme symptomen zijn; gehoorverlies, verlies van evenwicht en vreemde oogbewegingen.

Oorontstekingen zijn vaak tekenen van een onderliggende aandoening. Uw hond kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor ingrediënten in de voeding, maar ook andere vormen van allergie, voor omgevingsfactoren zoals pollen, schimmels en huisstofmijt, kunnen een rol spelen. Weer een andere mogelijkheid zijn lichamelijke afwijkingen, zoals gezwellen, chronisch vochtige oren of een hormonale stoornis.


3 verschillende soorten oorontsteking bij honden

Er zijn drie verschillende soorten oorontsteking te onderscheiden:

  • Otitis externa: een ontsteking van de buitenste gehoorgang, het deel van de externe gehoorgang tot aan de trommelvlies.
  • Otitis interna: een ontsteking aan het binnenoor.
  • Otitis media: inwendige infectie aan het middenoor.

Dit zijn veel voorkomende aandoeningen bij honden, vooral bij honden met flaporen, zoals de eerder genoemde bassethonden of de cockerspaniëls. Geschat wordt dat ongeveer 20 procent van de honden een vorm van ooraandoening heeft...

De meer vergevorderde gevallen kunnen zeer ernstig zijn en leiden tot doofheid, gezichtsverlamming of tekenen van vestibulaire aandoeningen zoals het kantelen van het hoofd, rondjes draaien en gebrek aan coördinatie. Daarom is het belangrijk om oorproblemen te voorkomen en vroegtijdig te laten behandelen.


De oorontsteking(en) van uw hond behandelen

De eerste stap is het reinigen van het oor met een mild reinigingsmiddel; uw dierenarts zal u tijdens de afspraak met uw hond een geschikt product aanraden of voorschrijven. In sommige gevallen zal uw dierenarts uw hond moeten verdoven en dit in de spreekkamer doen, omdat het pijnlijk kan zijn voor uw hond. Over het algemeen zal hij u de reinigingstechnieken demonstreren - en u eventueel helpen oefenen - zodat u het thuis ook kunt doen.

Een effectieve manier om het oor schoon te maken is door de gehoorgang te vullen met de reinigingsoplossing, een katoenen balletje van geschikte grootte in de gehoorgangopening te plaatsen en vervolgens het oor zachtjes te masseren aan de basis.

Het watje heeft verschillende functies. Het fungeert als een deksel zodat de vloeistof heen en weer kan gaan in de gehoorgang, het absorbeert de overtollige oplossing en het houdt het vuil vast als het naar boven komt, zodat je weet wat er beneden in de gehoorgang zit.

Zolang uw hond het tolereert, kunt u het oor meerdere keren schoonmaken tot het watje er redelijk schoon uitkomt. Er zijn een paar voorzorgsmaatregelen bij het schoonmaken van het oor van een hond.

Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze het vuil dieper in de gehoorgang kunnen duwen en het trommelvlies kunnen scheuren. Gebruik geen alcohol of andere oplossingen die irriterend zijn voor de ontstoken huid.

Nadat de gehoorgang is schoongemaakt, laat u deze ongeveer 10 minuten drogen. Dien vervolgens de door uw dierenarts voorgeschreven medicatie(s) toe (medicinale zalf of druppels). De duur van de behandeling hangt af van de patiënt, de ernst van de infectie en eventuele veranderingen aan het oor (d.w.z. verdikking van het weefsel in het oor).

In sommige gevallen zijn orale medicijnen nodig (antibiotica, anti-gist, ontstekingsremmers). Uw dierenarts zal hercontroles plannen om te controleren of de medicatie werkt en de infectie is verdwenen.


Chronische oorontstekingen en allergieën

Als uw hond vatbaar is voor chronische oorontstekingen, dan wilt u de oorzaak achterhalen zodat u ze kunt voorkomen. In sommige gevallen kan het probleem worden verholpen door een of twee keer per week de oren regelmatig schoon te maken, terwijl het in andere gevallen niet zo eenvoudig is.

In die laatste gevallen blijkt het vaak allergie-gerelateerd te zijn. Uw hond kan een omgevingsallergie hebben, bijvoorbeeld voor pollen, of een voedselallergie voor kip, soja en/of rundvlees.

Als oplossing hebben wij het testpakket Struisvogel. Dit speciaal samengestelde voedselpakket van volledig granen-, glutenvrij en hypoallergene producten heeft als enige eiwitbron het product struisvogel. Ideaal voor honden met intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen en ter voorkoming en bestrijding van oorontstekingen. Let op: Het is noodzaak een aantal weken strikt aan deze producten te houden en geen andere producten te geven!


Wij werken met u samen; bij Dexters Dog Food streven wij ernaar om om uw dierbare hond verlichting te bieden.
Als u zich zorgen maakt over de oren van uw hond, neem dan contact op met uw dierenarts. Raskenmerken, levensstijl en allergieën kunnen allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van oorinfecties en wij zijn er voor u om u te helpen met zowel behandeling als preventie.