Twee puppy's

Wordt u intens blij bij het zien van een hond? Kan u zich soms ook moeilijk bedwingen en wilt u elke wildvreemde hond aaien die u op straat tegenkomt?

Voor veel hondenliefhebbers (zonder hond) lijkt dit het juiste moment te zijn om een hond te nemen, aangezien een hond voor velen als een welkome afleiding gezien wordt tijdens de lockdown.

Het is ongelooflijk spannend om, als nieuw baasje, een puppy mee naar huis te nemen. Vanwege de wereldwijde COVID-19 pandemie willen meer mensen dan ooit een hond in hun leven nemen, terwijl ze zich isoleren van de rest. Vele mensen die een hond aan hun leven willen toevoegen vragen zich af: is dit het juiste moment om een hond aan te schaffen? Stel u zelf de volgende vragen:

 • Was u vóór COVID-19 voorbereid om een puppy te nemen?
 • Beschikt u over de financiële stabiliteit en middelen om uw puppy een kwalitatief goed leven te bieden en regelmatig dierenartsbezoeken af te leggen?
 • Kunt u, nadat u uw normale schema weer hebt opgepakt, voor uw hond blijven zorgen?

Indien u volledig voorbereid bent op de verantwoordelijkheid die het krijgen van een hond met zich meebrengt, is er geen reden om nu geen puppy te nemen. In feite is het namelijk hét perfecte moment om uw nieuwe huisdier te helpen zich aan te passen aan uw omgeving en te werken aan de essentiële trainingsvaardigheden. 

Een puppy trainen terwijl hij alleen is, brengt unieke uitdagingen met zich mee. U moet creatieve manieren vinden om uw nieuwe puppy te socialiseren en tegelijkertijd te leren hoe hij alleen kan zijn, ook al is het maar voor een klein deel van de dag.

Er moet zoveel gebeuren om de overgang van uw puppy tot een succes te maken.  Van het puppy-proof maken van uw huis tot de aanschaf en het op de juiste manier beginnen met zindelijkheidstraining. Het is gemakkelijk om overweldigd te geraken. Deze checklist voor nieuwe puppy's brengt u op het juiste spoor en bent u verzekerd van een gelukkige hond voor de komende jaren.

puppy met grote oren

Puppyproof maken

Puppy's zijn ongelooflijk nieuwsgierig, maar net als peuters begrijpen ze niet wat veilig is en wat niet. Denk eraan, als een puppy iets in zijn mond kan krijgen, zal hij het opeten of erop kauwen! Om die reden is het van essentieel belang om uw huis pup-proof te maken. Bescherm uw huis, voorkom slechte gewoontes en het belangrijkste: houd uw puppy veilig. Hier zijn enkele tips voor een goede en veilige omgeving:

 • Bekijk uw huis vanuit het gezichtspunt van uw nieuwe puppy. Ga op handen en knieën zitten, zodat u niets mist op de begane grond.
 • Bewaar alles wat gevaarlijk is, zoals schoonmaakmiddelen, achter gesloten kastdeurtjes of hoog opgeborgen.
 • Knoop en berg alle elektrische snoeren buiten het bereik van uw puppy.
 • Berg alles van waarde op. Waardevolle spullen zoals uw telefoon kan niet vernietigd beschadigd raken als deze in lades of op een hoge plank wordt bewaard.
 • Berg schoenen op in een afgesloten kast. Voorkom dat uw puppy iets te pakken krijgt, als u niet wilt dat het een kauwspeeltje wordt.
 • Stap over op vuilnisbakken met deksels. De geur van voedsel zal uw puppy aantrekken, dus zorg ervoor dat hij niet bij uw afval kan komen.
 • Maak gebruik van barricades zoals babyhekjes of oefenhokken om uw puppy in veilige gebieden te houden of uit onveilige gebieden. Het is niet nodig om het hele huis puppyveilig te maken totdat uw hond klaar is voor dat soort vrijheid.
 • Controleer uw achtertuin op gevaren. Kijk bijvoorbeeld naar gaten in de omheining of giftige planten.

Zorg voor de juiste spullen

Alle benodigdheden zoals een bench en kauwspeeltjes moeten in huis zijn voordat u uw puppy meeneemt. De volgende dingen zijn een goed begin van uw lijstje:

Bedje

Uw puppy heeft behoefte aan veel rust en slaapt omdat dit bijdraagt aan zijn groei. Het is dus van essentieel belang dat hij een comfortabele slaapplek of bench krijgt.

Creëer zijn eigen plekje in een rustige hoek, zodat de puppy zich kan terugtrekken wanneer hij dit nodig vindt. Zijn eigen plekje zorgt ervoor dat uw puppy aan zijn nieuwe huis kan wennen en waar hij veilig in slaap kan vallen.

Kies een bedje, kussen, mand of donut en, bij voorkeur, iets wat makkelijk te reinigen valt. U kunt als extraatje ook een doek neerleggen met de geur van zijn moeder om het wennen voor uw puppy te vergemakkelijken.

Voor een overzicht van ons assortiment aan hondenkussens, manden en donuts, zie deze link.

Let op: zorg ervoor dat u de juiste maat bench kiest. Als het hok te groot is, kan uw puppy het ene uiteinde als toilet gebruiken, wat uw zindelijkheidstraining niet zal bevorderen.

Voeder- en drinkbak

Koop duurzame voedsel-en waterbakjes. Aangezien puppy's nieuwsgierig zijn, kauwen ze op bijna alles wat ze tegenkomen. Een plastic voeder-en/of waterbakje zorgt dus al snel voor rommel en gaat minder lang mee. Aangeraden worden de roestvrijstalen bakken. Deze zijn hygiënischer, breken niet en zijn gemakkelijker schoon te maken. 

Plaats de bakken op een vaste, veilige en rustige plek, zodat de puppy altijd op dezelfde plek eet. Koop een groter bakje voor het water en een kleiner bakje voor het voedsel.

Voedsel

Puppy's hebben een ander dieet dan volwassen honden. Zorg er dus voor dat er voldoende puppy voedsel in huis is. Weet u niet zeker welk voedsel bij uw hond past? Vraag ons om hulp en wij maken een opmaat gemaakt dieet speciaal voor de groei van uw pup.

Zorg ook voor voldoende smakelijke beloningen. Een puppy train je door middel van een positieve beloning. Verschillende hondentraktaties zijn hier uitermate geschikt voor.

Speeltjes

Zorg voor voldoende speeltjes. Speeltjes zijn een uitstekende manier voor uw pup om te leren socialiseren en helt voorkomen dat hij op uw spullen kauwt. Het is belangrijk dat u speeltjes kiest die geschikt zijn voor de afmetingen van uw pup. Zorg er minimaal voor dat het speeltjes twee keer zo groot is als de bek van uw pup om verstikkingsrisico te voorkomen.

Rubberen hondenspeeltjes zijn doorgaans het meest duurzaam. Klik op de volgende link voor een overzicht van ons assortiment aan rubberen speelgoed. Zachte speeltjes zijn niet onverwoestbaar, maar, ten opzichte van een rubberen speelgoed kan dit een welkome afwisseling zijn. Denk bijvoorbeeld aan een trektouw, knuffel of kies voor educatief speelgoed.

Let op: laat uw puppy nooit onbeheerd achter met een touw of speelmateriaal wat voor verstikkingsgevaar kan opleveren of een blokkade in de darmen kan veroorzaken.

Borstel of kam

Een puppy heeft een speciale borstel of kam nodig voor de vachtverzorging zodat dit gezond en netjes blijft. Door uw pup regelmatig te borstelen raakt deze gewend aan aangeraakt en opgetild worden door mensen. Dit maakt het zowel voor uw pup als u gemakkelijker, zeker naarmate uw hond groter en sterker wordt.

Er zijn verschillende borstels verkrijgbaar voor honden. Het is belangrijke de juiste borstel te gebruiken, specifiek voor de haarlengte van uw hond. Dit bevordert een mooie en gezonde vacht.

Koop een halsband en riem

Een halsband en riem zijn essentieel voor een puppy om hier aan te wennen. Zorg dat de halsband aansluit, zodat deze niet over het hoofd van uw puppy kan afglijden. Voorzie een halsband met uw naam en telefoonnummer. In het ergste geval, wanneer u de hond kwijt bent, bent u makkelijk traceerbaar voor de vinder van uw hond.

Laat de pup aan u en uw omgeving wennen

Een puppy heeft tijd nodig om zich aan zijn nieuwe omgeving aan te passen. Waarschijnlijk zal uw puppy zijn hondenfamilie missen tot hij gewend is aan zijn mensenfamilie. Wees geduldig en zorg ervoor dat u hem niet overdondert. Overweeg het volgende:

Wegwijsmaken

Maak uw puppy wegwijs. Leer hem waar hij zijn bench, voer- en waterbak kan vinden en waar hij naar het toilet moet. Laat hem onder toezicht op ontdekkingstocht gaan, maar geef hem niet op de eerste dag het hele huis de ruimte. Naarmate hij de regels leert, kan hij zijn vrijheid verdienen.

Let op uw pup

Houd toezicht op de kennismaking met andere huisdieren. Zorg ervoor dat uw puppy uw oudere hond niet irriteert en dat katten een ontsnappingsroute hebben. Probeer in het begin de interacties kort en leuk te houden.

Introduceer

Introduceer uw puppy voorzichtig aan nieuwe mensen. Te veel knuffels in één keer kan stressvol zijn. Het is belangrijk dat uw puppy zoveel mogelijk nieuwe mensen leert kennen, maar zorg ervoor dat elke ervaring plezierig en leuk is. Wees er echter zeker van dat elke ervaring aangenaam en lonend is.

Socialiseer

Socialiseer uw puppy. Socialiseren betekent dat u uw puppy aan zo veel mogelijk nieuwe mensen, honden, plaatsen, situaties enzovoort laat kennismaken. Ga creatief te werk terwijl u zich afzondert. Laat uw puppy kennismaken met nieuwe geluiden, oppervlakken en speeltjes. Doe dit op het tempo van uw puppy. Forceer hem niet. Spoor hem aan en blijf positief.

Opvoeden en trainen

Bij elke interactie tussen u en uw puppy kunt u een band opbouwen en iets nieuws leren. U kunt er dus meteen mee aan de gang. Denk hier aan enkele trainingsoverwegingen:

Zindelijkheidstraining

Vanaf de eerste dag op het potje. Het is belangrijk dat uw hond precies weet waar u verwacht dat hij zijn behoefte doet. Voorkom ongelukjes, zodat uw hond ook leert waar hij niet mag komen. 

Huisregels

Stel de huisregels op. Besluit bijvoorbeeld of uw puppy op de meubels mag en geef aan wie de leiding heeft bij het eten en de wandelingen. Om verwarring bij uw puppy te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat het hele gezin meedenkt en consequent is.

Leer uw nieuwe puppy basisgedrag zoals "kijk naar mij", "zit" of "ga liggen". Door positieve training kunt u zelfs bij heel jonge puppy's goede manieren aanleren.

Zoek naar een puppycursus - tegenwoordig worden er ook virtuele cursussen aangeboden. Puppy kleuterschool helpt met zowel socialisatie als training. Zoek naar een trainingsclub in uw omgeving.

Extra tip

Zoek een dierenarts en andere dierenartsen zoals een trimsalon of dierenoppas. Wees niet bang om ze eerst te bezoeken en om referenties te vragen. Zoek ook de dichtstbijzijnde dierenkliniek voor noodgevallen.

OpvoedenPuppyVoorbereiding