Herdershond

Een probleem waar bijna ieder baasje op een gegeven moment tegenaan loopt is een hond met een gevoelige spijsvertering. Resultaat: een hond met diarree. De spijsvertering van de hond werkt nu eenmaal anders dan bij ons mensen. In dit artikel beschrijven wij hoe de spijsvertering van een hond werkt en wat u als baasje kunt doen om problemen bij uw trouwe viervoeter te verhelpen.

 

De werking van de spijsvertering bij uw hond

In verhouding tot de mens heeft de hond een relatief kort spijsverteringskanaal. Bij ons is het spijsverteringskanaal ongeveer 10 tot 12% van het totale lichaamsgewicht. Bij kleine honden is dit 7% en bij grote honden is dit zelfs niet meer dan 2,7%. Grotere honden hebben, vanwege hun kortere spijsverteringskanaal ten opzichte van kleine- en middelgrote honden, sneller last van diarree. Dit is ook de reden dat grotere honden sneller last hebben van een gevoelige spijsvertering. Het is daarom van essentieel belang dat de hond voeding op maat krijgt die wel goed te verteren is.

 

De bek

De spijsvertering van de hond begint bij zijn bek. In tegenstelling tot de mens heeft de hond geen spijsverteringsenzymen in zijn speeksel zitten. De hond moet zijn voedsel dus in kleinere stukjes kauwen voordat hij het doorslikt.

 

Slokdarm

Als het voedsel klein genoeg gekauwd is, slikt de hond zijn voedsel door. Het voedsel komt via de slokdarm in de maag terecht.

grijze pitbull 

Maag

In de maag wordt het voedsel samen met het maagzuur een vloeibare brij. De zuurgraad van de hond is zeer hoog, zo’n 1-2 pH-waarde. Een neutrale pH-waarde is 7. Hoe lager de mate van pH, hoe zuurder iets is. Ter vergelijking: de menselijke maag heeft een pH-waarde van zo’n 3-4 pH. De vloeibare brij komt vervolgens terecht bij de dunne darm.

 

Dunne darm

De vloeibare voedselbrij komt terecht in het eerste gedeelte van de dunne darm. In dit gedeelte van de dunne darm worden sappen van de alvleesklier en gal toegevoegd aan de brij. De sappen van de alvleesklier zorgen voor de vertering van koolhydraten en eiwitten. De sappen van de gal ondersteunen de vertering van de voeding.

In het tweede gedeelte van de dunne darm komen de sappen van de darmwand bij de voeding. Dit zorgt ervoor dat de voedingstoffen uit het voedsel worden gehaald en kunnen worden opgenomen door de darmcel. De darmcel zorgt voor de transitie van de voedingstoffen naar het bloed, waarna het terecht komt bij de lever. De lever is vervolgens verantwoordelijk voor de verspreiding van de voedingstoffen door het gehele lichaam.

 

Dikke darm

De volgende halte is de dikke darm. In deze etappe wordt het water en elektrolyten (verschillende zouten) uit de overgebleven voeding gehaald.

 

Endeldarm

Tot slot eindigt het in de endeldarm. In de endeldarm eindigt het overgebleven voedsel als ontlasting uit de anus van de hond. Aan de ontlasting van de hond is veel af te leiden, bijvoorbeeld hoe het met de gezondheid van de hond is en wat de hond gegeten heeft.

  blije hond

Gevoelige spijsvertering

Een hond heeft last van een gevoelige spijsvertering als hij overgevoelig is voor een bepaald ingrediënt in zijn voeding. In de meeste gevallen gaat het om een eiwit, zoals rund, kip of tarwegluten. Het lichaam van de hond reageert hier op doormiddel van een allergie of intolerantie.

Als uw hond last heeft van een gevoelige spijsvertering, is het van belang om de juiste, aangepaste voeding te geven. Hypoallergeen hondenvoer vermindert de kans op een allergische reactie aanzienlijk, aangezien het maar uit één eiwitbron en één zetmeelbron bestaat.

 

Welke honden zijn gevoelig?

Een gevoelige spijsvertering is niet geslacht- of leeftijdsgebonden. Sterker nog: een gevoelige spijsvertering kan zich op elke leeftijd ontwikkelen. Wel komt het relatief vaak al op jonge leeftijd tot uiting. Grote honden, zoals hierboven al werd vermeld, zijn extra vatbaar voor een gevoelige spijsvertering.

Een hond is niet éxtra vatbaar voor een gevoelige spijsvertering als deze hetzelfde eten krijgt voorgeschoteld, noch om de zoveel tijd ander voedsel krijgt. Met andere woorden: een hond kan plotseling gevoelig worden voor voedsel dat hij al jarenlang eet, en bij een hond die gevarieerder voedsel binnenkrijgt kan het net zo goed optreden.

 

Symptomen gevoelige spijsvertering

Honden die last hebben van een gevoelige spijsvertering zijn te herkennen aan een aantal punten. Een van deze herkenningspunten is de ontlasting. De hond heeft diarree of juist obstipatie. Bovendien is de geur van de ontlasting sterker dan normaal. Een andere vorm van herkenning is dat de hond na het eten van zijn voedsel moet braken. 

Klachten kunnen zich dus via de maag/darmen uiten, maar dit kan ook via de huid. De huid van een hond kan onwijs gaan jeuken, waardoor hij gaat krabben of bijten om zo de jeuk te bestrijden. Hierdoor raakt de huid uit evenwicht waardoor er bovendien allerlei vervelende infecties en ontstekingen kunnen optreden.

Uiteraard kunnen deze klachten in combinatie voorkomen, maar om zeker te zijn of het om een gevoelige spijsvertering gaat, is het altijd beter om deskundig advies te vragen.

 

Oplossing

Dexters Dog Food biedt, speciaal voor de hond met een gevoelige spijsvertering, dé oplossing: een mix pakket met volledig granen-, glutenvrij en hypoallergeen hondenvoer dat zeer licht verteerbaar zijn. Er is speciaal gelet op de verhoudingen in eiwit, vet en lichtverteerbaarheid. Deze mix kan ingezet worden bij intolerantie voor voeding ter voorkoming of bestrijding van diverse darmklachten en diarree. De prijs en inhoud van het pakket is afhankelijk van de grootte van de hond.

Happy Dog testpakket mix bij darmproblemen en diarree

DiarreeHondHondenvoerSpijsvertering