meisje met puppy in haar armen

Een droge huid en overmatig verharen zijn maar een paar van de huid- en vacht problemen die u en uw hond gek kunnen maken. De voordelen van omega 3 voor honden kunnen helpen om de problemen met de huid en vacht van uw hond te verhelpen.

Veel voorkomende huidproblemen bij honden kunnen worden verholpen door ervoor te zorgen dat ze de juiste hoeveelheden omega 3-vetzuren binnenkrijgen.

  1. Minder verharen en minder roos

Een van de grootste ergernissen van huisdierbezitters is het verharen. Hoewel bijna alle huisdieren verharen, zijn er manieren om het verharen en roos te verminderen. Een van de beste manieren om de vacht van uw huisdier op de plaats te houden waar hij hoort (en van uw bank en kleren af) is om uw hond veel omega 3-vetzuren te geven.

 Omega 3 vetzuren houden de huid van uw huisdier gehydrateerd. Een gehydrateerde huid vermindert het verharen van uw huisdier. Dat is goed nieuws voor iedereen, maar vooral voor mensen met een dierenallergie, die reageren op allergenen in de omgeving. 

  1. Verzorgde huid

Veel huisdieren hebben tegenwoordig last van een droge huid, vooral tijdens de winter. Omega 3 vetzuren voeden in de eerste plaats de huid en de vacht van uw huisdier en herstellen het vochtgehalte van de uitgedroogde huid. Een gehydrateerde huid is niet alleen gezond op zich, maar heeft ook tal van andere voordelen voor huisdieren.

  1. Glanzende vacht

Een gehydrateerde, gezonde huid bij uw hond verbetert de structuur van huid en vacht. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de vacht er ook mooi uitziet. Een glimmende vacht vol glans is een goede indicator van de algemene gezondheid van uw huisdier en omega 3 voor honden brengt uw hond in topconditie.

  1. Minder oorinfecties

Essentiële omega 3-vetzuren helpen infecties te voorkomen omdat ze de huidbarrière verbeteren. Als uw huisdier voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt, zou het immuunsysteem in staat moeten zijn zich regelmatig te verdedigen tegen de dreiging van infecties.

Bovendien vermindert omega 3 voor honden ontstekingen, waardoor de vorming van infecties wordt afgeremd en pijnlijke symptomen worden verminderd als er toch een infectie optreedt.

Meer weten over (het voorkomen van) oorinfecties bij honden? Zie een eerdere blog.

  1. Verbeterde gezondheid bij chronische ziekte

Geen enkele eigenaar van een huisdier wil zijn huisdier zien lijden onder een chronische ziekte, maar het is een realiteit waar velen mee moeten leven. Met een immuniteitsversterkende werking kunnen omega 3-vetzuren de pijnlijke symptomen als gevolg van chronische ontstekingen verminderen.

Aanvulling met omega 3-vetzuren helpt huisdieren die lijden aan artrose, darmontsteking, nieraandoeningen, hartziekten en huidontsteking door vlooien en teken.  Omega 3 vetzuren schijnen zelfs de verspreiding van bepaalde kankers te voorkomen en hun groei te vertragen. 

  1. Verminderd krabben en hotspots

Een droge, schilferige huid is een symptoom van een tekort aan essentiële vetzuren, en het doet meer dan alleen uw huisdier laten verharen en zijn vacht dof laten lijken. Een te droge huid jeukt ook, en dat kan problemen opleveren voor uw hond.

Als huisdieren te vaak krabben, kunnen er hot spots ontstaan. Hot spots ontstaan wanneer een deel van de huid zo geïrriteerd is dat het gaat ontsteken en infecteren. Omdat hot spots pijnlijk en vervelend zijn voor uw huisdier, zal uw huisdier er instinctief aan likken of kauwen, waardoor de infectie verergert en zich mogelijk verspreidt. Hot spots kunnen het gevolg zijn van milieu- en voedselallergieën, maar dat is niet altijd het geval.

Door de toevoeging van de juiste hoeveelheid omega 3-vetzuren aan het dieet van uw huisdier, zal uw huisdier stoppen met krabben en verlichting krijgen van chronische hot spots, zelfs als de aandoening door allergenen wordt veroorzaakt.

  1. Verhoogde immuniteit

De immuunstimulerende eigenschappen van omega 3-vetzuren hebben als bijkomend voordeel dat ze uw hond beschermen tegen auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, hypothyreoïdie (tekort aan schildklierhormonen), lupus, schurft, en meer. De voordelen komen voornamelijk van de ontstekingsremmende effecten van omega 3-vetzuren bij uw hond.

  1. Verbeterde geestelijke gezondheid

Er wordt aangenomen dat DHA (visvetzuur) puppy's helpt om beter te leren, maar de mentale voordelen houden niet op bij die jonge leeftijd. Van omega 3-vetzuren is aangetoond dat ze bij mensen werken als een natuurlijk antidepressivum, waarschijnlijk door een boost in serotonine, dus wellicht helpt dit bij honden ook.

Verder zijn er geluiden dat omega 3-vetzuren agressie bij honden kunnen beperken, vooral als reactie op stressvolle situaties. Dat zou geweldig zijn, niet?

  1. Sterke nagels

Heeft uw hond droge, broze nagels die gemakkelijk kraken? Dan kan hij lupoïde onychodystrofie (een ziekte waarbij de nagels snel loslaten en misvormd teruggroeien) hebben. Deze veel voorkomende aandoening is een auto-immuunziekte die zeer schadelijk kan zijn en uiteindelijk kan leiden tot nagelverlies. Omega 3-vetzuren staan erom bekend de symptomen van deze slopende aandoening te helpen behandelen. 

  1. Gewichtsverlies

Omega-3-vetzuren zijn nuttig om het gehalte aan slechte cholesterol te verlagen en het gezonde cholesterolgehalte te verhogen. Het is aangetoond dat omega-3-vetzuren gewichtsverlies bij honden met overgewicht (en ook bij mensen) bevorderen. 

Conclusie

Omega 3-vetzuren, voornamelijk eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), zijn op talloze manieren goed voor de gezondheid en het welzijn van uw huisdier, van ontstekingsremming tot verbetering van huid en vacht.

Hoewel ze in de meeste voedingsmiddelen aanwezig zijn, kan het koken bij hoge temperaturen en langdurige opslag de kwetsbare vetzuurketens vernietigen. En een moderne commerciële voeding rijk aan omega 6 vetzuren accentueert het probleem alleen maar.

Door uw hond gezonde, volwaardige voeding te geven en aan te vullen met visoliën (en andere oliën) van hoge kwaliteit, krijgt het de juiste balans van essentiële vetzuren die het nodig heeft voor deze voordelen.

Onze favoriet is Icelandpet – Omega 3 Visolie. Deze olie sprenkel je over het voer van hond of kat en is zeer smakelijk. De olie heeft de juiste verhouding Omega 3 en 6 (4: 1). De olie is goed voor de huid en de vacht en voor de algemene gezondheid van uw huisdier.

Het beste resultaat word bereikt door de Omega 3 olie dagelijks te gebruiken.
Hond of kat minder dan 10 kg : 1 x daags 5 ml
Hond 10 tot 20 kg: 1 x daags 10 ml
Hond meer dan 20 kg : 1 x daags 15 ml