Hond wil eten

Toegewijde hondeneigenaren doen alles voor hun hond. We delen (bijna) al onze eigendommen met onze trouwe viervoeters. Er zal dan toch ook niks mis zijn met het delen van onze favoriete etenswaren?

Niet per se. Veel voedsel dat de mens prima verteert kan het lichaam van een hond beschadigen en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Aan de andere kant is er ook voedsel dat de hond wel kan verteren en zelfs gezondheidsvoordelen biedt, zoals gewrichtskracht, betere adem en allergie-immuniteit.

Hoewel het delen van voedsel niet wordt aangeraden, omdat dit bedelen bevorderd, is het voor veel eigenaren soms lastig om ‘’nee’’ te zeggen tegen opgezette puppy oogjes. Het is daarom van belang om te weten welk voedsel schadelijk is voor uw hond, voordat er een ongewenst bezoek aan een spoeddierenarts gebracht moet worden.

Behoort u wel tot de groep hondeneigenaren die ‘’nee’’ kan zeggen tegen hun hond? Kies dan altijd voor kwalitatief goed voedsel. Bij Dexters Dog Food bieden wij meerdere soort hondenvoedsel geschikt voor elk type hond en/of dieet.

 

Veilig voedsel voor honden

Brood

Kleine hoeveelheden ‘’gewoon’’ brood (geen speciaal broden met kruiden, noten of rozijnen) kan een hond prima hebben. Brood is gemaakt van bloem of meel van graansoorten. Granen bevatten grote bronnen van eiwitten, essentiële vetzuren en vezels. Brood bevat echter ook veel koolhydraten. Als een hond te weinig beweegt (en dus verbrandt) kan dit een hond dik maken.

Zelfgemaakte broden zijn een betere optie dan gekocht in de winkel, omdat brood uit de supermarkt meestal onnodige conserveringsmiddelen bevat. Brood is relatief veilig.

Als een hond echter bepaalde allergieën heeft, is het misschien het beste om granen te vermijden, maar dit hangt af van uw hond. Een speciaal voedingsprogramma, bijvoorbeeld graan- en glutenvrij hondenvoer, voor uw hond is dan aan te raden. 

 brood

Cashewnoten

Cashewnoten zijn oké voor honden, maar slechts een paar tegelijk. Ze bevatten calcium, magnesium, antioxidanten, eiwitten en, hoewel minder vet dan andere noten, kunnen te veel ervan leiden tot gewichtstoename en andere vetgerelateerde aandoeningen. Een paar cashewnoten zijn een mooie traktatie, maar alleen als ze ongezouten zijn.

cashewnoten 

Kaas

Honden kunnen in kleine tot matige hoeveelheden kaas eten. Zolang uw hond niet lactose-intolerant is, wat zeldzaam is, maar toch mogelijk is bij honden, kan kaas een geweldige traktatie zijn. Veel soorten kaas kunnen vetrijk zijn, dus ga voor vetarme varianten zoals hüttenkaas of mozzarella.

 kaas

Kokosnoot

De kokosnoot bevat laurinezuur, dat bacteriën en virussen kan helpen bestrijden. Het kan ook helpen bij een slechte adem en het opruimen van huidaandoeningen zoals hot spots, vlooienallergieën en jeukende huid. Kokosmelk en kokosnootolie zijn ook veilig voor honden. Zorg er alleen voor dat uw hond niet de harige buitenkant van de schelp opeet, want dat kan in de keel vast komen te zitten.

Kokos wordt, vanwege zijn werking, ook in verschillende producten gebruikt. Denk aan een speciale conditioner voor de vacht van uw hond. 

kokosnoot

Maïs

Maïs is een van de meest voorkomende ingrediënten in hondenvoer. Echter, de kolf kan moeilijk te verteren zijn voor een hond en kan een darmblokkade veroorzaken. Dus als u wat maïs deelt, zorg er dan voor dat de mais gaar is en van de kolf wordt verwijderd. Maïs wordt in meerdere soorten hondenvoer aangeboden.

mais 

Eieren

Eieren zijn veilig voor honden zolang ze volledig gekookt zijn. Gekookte eieren zijn een geweldige bron van eiwitten en kunnen helpen bij een hond met maagklachten door zijn makkelijke verteerbaarheid. Echter, het eten van rauw eiwit kan bijdragen aan een biotinetekort, dus zorg ervoor dat u de eieren helemaal doorkookt voordat deze aan de hond gegeven wordt. Ei wordt in meerdere hondensnacks verwerkt.

 eieren

Vis

Vis bevat goede vetten en aminozuren, wat jouw hond een mooie gezondheidsbevorderende werking geeft. Vooral zalm, sardines en haring zijn goed voor de gezondheid. Zalm zit vol met vitaminen en eiwitten en sardines en haring hebben zachte, verteerbare botten voor extra calcium. Met uitzondering van sardines en haring moet u alle kleine beenderen eruit halen, wat vervelend kan zijn, maar zeker nodig is. Indien de hond niet gevoelig reageert op vis, is het raadzaam dit een wekelijks onderdeel te laten zijn van het voedingspatroon. Niets voor niets wordt vis veelal verwerkt in hondenvoer. Tevens beschikbaar in KVV vers vlees maaltijden. Door het malen en invriezen (doodt tevens parasieten) van de vis kunt u uw hond eenvoudig een smakelijk vismaaltijd aanbieden.

 vis

Zalm

In het bijzonder lichten wij zalm uit. Een volledig gekookte zalm is een uitstekende bron van eiwitten, goede vetten en aminozuren. Het bevordert de gezondheid van de gewrichten en de hersenen en geeft het honden-immuunsysteem een mooie oppepper. Echter, rauwe of ondergekookte zalm bevat parasieten die honden erg ziek kunnen maken, wat kan leiden tot braken, diarree, uitdroging en, in extreme gevallen, zelfs de dood. Zorg ervoor dat de zalm helemaal doorbakken is (geadviseerd wordt boven de 62 graden) zodat eventuele parasieten niet kunnen overleven.

Tonijn

Honden kunnen tonijn eten, maar alleen in kleine hoeveelheden. Met mate biedt gekookte, verse tonijn een uitstekende bron van omega-3 vetzuren, wat de gezondheid van hart en ogen bevordert. Wat tonijn in blik betreft, bevat het kleine hoeveelheden kwik en natrium, wat vermeden moet worden. Een klein beetje tonijn in blik en tonijnsap is af en toe toegestaan - alleen bereid in water, niet in olie - zolang het maar geen kruiden bevat. Tonijn wordt onder andere verwerkt in speciaal hondenvoer voor honden met voedselallergieën en intoleranties.

Ham

Een plakje ham is prima voor honden om te eten, maar het is zeker niet het gezondste voor een hond. Ham heeft een hoog natrium- en vetgehalte, dus delen in kleine getale is prima, zolang het maar geen continue gewoonte is.

ham 

Honing

Honing zit vol met talloze voedingsstoffen zoals vitamine A, B, C, D, E en K, kalium, calcium, magnesium, koper en anti-oxidanten. Het voeden van kleine hoeveelheden honing kan helpen bij allergieën, omdat het kleine hoeveelheden stuifmeel introduceert in het lichaam, wat zorgt voor een boost van het immuunsysteem van de hond.

Als aanvulling op het eten van honing, kan het kleverige strooisel ook worden gebruikt als een natuurlijk middel voor brandwonden en oppervlakkige snijwonden. Daarom is het verwerkt in meerdere producten, bijvoorbeeld voor het beschermen van de pootjes van uw hond.

honing 

Melk

Honden mogen af en toe melk en kunnen er in principe prima tegen. Maar pas op: sommige honden zijn lactose-intolerant en verteren de melk niet goed. Wees ook niet te vrijgevig met melk. Een kleine hoeveelheid af en toe kan zeker geen kwaad.

 melk

Pindakaas

Pindakaas is toegestaan voor honden. Pindakaas kan een uitstekende bron van eiwitten zijn voor honden. Het bevat hart-gezonde vetten, vitamine B en E en nicotinezuur. Pure, ongezouten pindakaas is de gezondste optie. Lees het etiket zorgvuldig om er zeker van te zijn dat de pindakaas geen xylitol bevat, een suikervervanger die giftig kan zijn voor honden.

 pindakaas

Popcorn

Ongezouten, ongeboterde, luchtgepofte popcorn is toegestaan voor een hond (met mate). Het bevat riboflavine en thiamine, die beide de gezondheid van de ogen en de spijsvertering bevorderen, evenals kleine hoeveelheden ijzer en eiwit. Zorg ervoor dat u de pitten helemaal laat knallen voordat u ze aan uw hond geeft, want ongepofte pitten kunnen een verstikkingsgevaar vormen.

popcorn 

Varkensvlees

Varkensvlees is een zeer goed verteerbaar eiwit, vol met aminozuren, en het bevat meer calorieën per pond dan andere vleessoorten. Varkensvlees kan ook minder snel een allergische reactie veroorzaken bij sommige huisdieren in vergelijking met andere eiwitten. Het is dan ook geen wonder dat meerdere producten varkensvlees bevatten.

varkensvlees 

Quinoa

Een hond kan quinoa goed verdragen. Quinoa is een gezond alternatief voor verschillende bronnen van zetmeel -maïs, tarwe en soja- die normaliter gebruikt worden in het verwerking van hondenbrokken. 

quinoa

Garnalen

Garnalen zijn in orde voor honden. Een paar garnalen af en toe is prima voor een hond, maar alleen als ze volledig gekookt zijn en de schelp (inclusief de staart, de kop en de poten) volledig zijn verwijderd. Garnalen bevatten veel antioxidanten, vitamine B-12 en fosfor, maar ook weinig vet, calorieën en koolhydraten.

garnalen 

Kalkoen

Kalkoen is prima voor honden, maar zorg ervoor dat u overtollig vet en huid uit het vlees verwijdert. Vergeet niet om te controleren op botten; kippenbotten kunnen versplinteren tijdens de spijsvertering, waardoor verstopping of zelfs scheuren in de darmen kunnen ontstaan. Vlees met overmatig zout, kruiden, uien of knoflook mag niet worden gevoerd. Kalkoen wordt in meerdere voedselproducten verwerkt.

kalkoen 

Yoghurt

Gewone yoghurt is een goed aanvaardbaar tussendoortje voor honden. Sommige honden kunnen echter moeite hebben met het verteren van zuivelproducten. Als uw hond het kan verteren, kan de actieve bacterie in yoghurt het spijsverteringsstelsel helpen versterken. Gewone yoghurt is de beste keuze. Vermijd yoghurt met toegevoegde suikers en kunstmatige zoetstoffen.

yoghurt 

Voedsel wat te allen tijde vermeden moet worden

Amandelen

Honden horen geen amandelen te eten. Amandelen hoeven niet per se giftig te zijn voor honden zoals macadamianoten dat wel zijn, maar ze kunnen de slokdarm blokkeren of zelfs de luchtpijp scheuren als ze niet volledig worden gekauwd. Gezouten amandelen zijn vooral gevaarlijk omdat ze waterretentie kunnen verhogen, wat mogelijk fataal is voor honden die gevoelig zijn voor hartaandoeningen.

 amandelen

Macadamianoten

Honden mogen nooit macadamianoten eten. Dit is een van de meest giftige voedingsmiddelen voor honden. Macadamianoten, die deel uitmaken van de Protaceae familie, kunnen leiden tot braken, verhoogde lichaamstemperatuur, onvermogen om te lopen en lusteloosheid. Erger nog, ze kunnen het zenuwstelsel aantasten. Geef uw hond nooit macadamianoten.

 

Chocola

Honden mogen nooit chocolade eten. Dit is niet alleen een broodjeaapverhaal: chocolade bevat giftige stoffen die methylxanthines worden genoemd. Dit zijn stimulerende middelen die het stofwisselingsproces van een hond stoppen. Zelfs een klein beetje chocolade, vooral pure chocolade, kan diarree en braken veroorzaken. Een grote hoeveelheid kan aanvallen, een onregelmatige hartfunctie en zelfs de dood veroorzaken. Zorg ervoor dat u geen chocolade hebt op een toegankelijke plek voor uw hond. Als uw hond wel chocolade binnenkrijgt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

chocola 

Kaneel

Alhoewel kaneel eigenlijk niet giftig is voor honden, is het waarschijnlijk het beste om het te vermijden. Kaneel en de oliën die erin zitten, kunnen de binnenkant van de mond van honden irriteren, waardoor ze ongemakkelijk en ziek worden. Het kan de bloedsuikerspiegel van een hond te veel verlagen en kan leiden tot diarree, braken, een verhoogde of verlaagde hartslag en zelfs leveraandoeningen. Als ze het in poedervorm inhaleren, kan kaneel problemen veroorzaken met de ademhaling, hoesten en verstikking.

kaneel 

Knoflook

Net als uien, prei en bieslook is knoflook een bolgewas en maakt deel uit van de Allium-familie. Knoflook is echter vijf keer zo giftig voor honden als de rest van de Allium-planten. Knoflook kan bloedarmoede veroorzaken bij honden, wat bijwerkingen veroorzaakt zoals bleek tandvlees, verhoogde hartslag, zwakte en instorting. Vergiftiging door knoflook en uien kan vertraagde symptomen hebben, dus als u denkt dat uw hond wat gegeten heeft, houd de hond dan een paar dagen in de gaten, niet alleen vlak na de (eventuele) inname.

knoflook 

Ijs

Hoe verfrissend een traktatie als een ijsje ook mag zijn, het bevat veel suiker, dus het is het beste om het niet met uw hond te delen. Bovendien kunnen sommige honden, zoals al eerder vermeld in dit artikel, een intolerantie hebben voor lactose.

ijs

Niet zeker wat uw hond wel of niet kan verdragen? Neem contact met ons op, en wij bieden de beste voeding voor uw hond op maat.